Bewustwording en rust als
medicijn tegen stress en burn-out

De afgelopen dagen heb ik doorgebracht op Texel. Het eiland waar mijn roots liggen, waar ik ben opgegroeid. Even letterlijk terug naar mijn basis. Naar mijn familie en bewust even zonder mijn gezin.
De natuur laat zich hier zien in zijn meest pure vorm. Ik vond het altijd al heerlijk om over het strand te lopen, door de duinen of tussen de weilanden. Maar in deze tijd maakt het nog meer indruk. Even geen stroom van toeristen die het eiland vullen, uitgestorven zonnige stranden en werkelijk niemand die je tegenkomt tijdens een ochtendwandeling. Wat leven we toch in een rare tijd..

Rust als medicijn
De rust geeft mij de ruimte om te reflecteren. Ik ben dankbaar voor een lieve man naast me die me deze ruimte geeft. Die nog beter dan ik soms ziet wat ik nodig heb. Want dit was niet mijn idee; een paar dagen alleen weg.
Na de aankondiging van de intelligente lock down i.v.m. het corona virus schoot ik volledig in de actiemodus. Een patroon wat ik herken van vroeger, met de ondernemende ouders waar ik mee ben opgegroeid. Mijn tweelingzus Daniëlle, waarmee ik samen ons bedrijf bbb healthboutique Haarlem  run en in hetzelfde huis woon, zie ik exact hetzelfde doen. Het heeft ons ver gebracht en helpt ons nu wederom. Binnen no time is onze bbb health boutique in Haarlem omgetoverd tot een online sportschool met een breed aanbod aan livestream lessen en coaching via videobellen. Daarnaast hebben we met Team Heartbeats ook nog een online training ontwikkelt over veerkracht. Iets wat we nu harder nodig hebben dan ooit. Het schema thuis is verdeeld in dagdelen met de kinderen en ook dagdelen zonder, om te kunnen werken. Zijn we mama, ondernemer, coach, partner, zus en inspirator tegelijk. Één ding, de belangrijkste, schoof daarbij even naar de achtergrond. Rust en tijd voor mezelf!

Ik ben ooit in een enorme burn-out terecht gekomen. Mijn ouders zijn ook beide regelmatig burn-out geweest, al noemden ze dat destijds nog niet zo. Een patroon wat ik nu gelukkig steeds sneller begin te herkennen. Want menigeen ervaart die verschijnselen op dit moment. Hartkloppingen, moeilijk in slaap kunnen komen of extreem vroeg wakker worden met een hoofd wat ‘aan’ schiet, aankomen in gewicht of extreem afvallen en een continu opgejaagd gevoel.
De uitdaging is om er niet over te oordelen. Het op te merken, bespreekbaar te maken en te kijken hoe je dit gevoel wat ruimte kan geven. Het opmerken en je er bewust van worden is namelijk al het begin!
Dat hoeft niet direct een  ‘total reset’ te zijn zoals ik nu heb gedaan.
’s Ochtends of ’s avonds even een flinke wandeling, een meditatie of een yin yoga les uitvoeren doet vaak al wonderen en helpen je om weer even te 'connecten' met jezelf. Nieuwe routine creëren in zowel je werk, gezin, sport als andere activiteiten kan ook enorme rust geven. Een media dieet helpt in deze tijden ook heel goed. Vraag je eens af wat het je brengt, steeds dat nieuws checken. Het houdt je in een negatieve staat terwijl je je af kan vragen wat het je oplevert.

De bril waardoor je kijkt
De vraag is waarom de één direct last krijgt van stress en de ander niet. Zie het als een bril waardoor je kijkt. Die bril is gekleurd door alles wat je mee hebt gemaakt in je leven. Door je opvoeding, je karakter, je vrienden, docenten op school, de omgeving waarin je opgroeide en gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden in je leven. Al die dingen beïnvloeden de manier waarop jij de wereld ziet. Dit verschilt dus per persoon.
Zelfs als je, zoals ik, als tweeling opgroeit in een vrijwel identieke wereld, kan de bril door onder andere je persoonlijkheid alsnog een hele andere kleur krijgen. Zo trek ik mij bijvoorbeeld veel aan van wat de ander van mij vindt en probeer ik zowel in mijn familie als in mijn werk altijd de harmonie te bewaren, waardoor ik extreem goed afgestemd ben op de wereld om mij heen. Mijn tweelingzus daarentegen heeft daarin een betere balans tussen zichzelf en de ander, maar mist soms een meelevende houding waardoor er spanning kan ontstaan. Beide zijn niet goed of fout. Simpelweg anders!

Het fijne is dat als je je bewust bent van de bril waardoor je kijkt, je er ook voor kan kiezen een andere bril op te zetten. Eentje van meer liefde voor jezelf, positief, dankbaar. Je zult direct merken dat daarmee je omgeving ook verandert.

Dat vind ik het mooiste van deze snel veranderende tijd. We worden ons weer even bewust van onze eigen kwetsbaarheid en dat van de mensen om ons heen. We  kijken weer echt naar elkaar om, bellen een extra keer, brengen elkaar een bloemetje, laten elkaar weten dat we er voor elkaar zijn. Dat zit ook in mijn roots, geef ik mijn kinderen mee door het simpelweg altijd te doen en draag ik uit bij bbb health boutique Haarlem naar mijn leden.

Laten we dat vasthouden. Daar wordt de wereld een stuk mooier van!
Marlene Hemelaar- Stiekema
Mede- Eigenaar bbb Healthboutique Haarlem & gedragsveranderaar by Teamheartbeats
Gedragsveranderaar| trainer| coach| opsteller
Deel dit bericht op sociale media
Logo Danielle en Marlene Stiekema